Dodge – Sportigt och slitstarkt

Historia

dodgeDodge (grundat som Dodge Brothers, Inc.) grundades 1914 av bröderna John Francis Dodge och Horace Elgin Dodge. Brödernas företagande började med att de sålde bildelar. När bilbyggarkarriären tog fart tillverkades både personbilar, mindre lastbilar samt stora lastbilar. Brödernas företag gick bra och blev efter brödernas plötsliga död (1920) uppköpt av “Dillion, Read & company” (1925) som 3 år senare sålde vidare företaget till Chrysler. Efter 1950 var många av Dodges modeller modifierade varianter av andra bilar inom Chrysler-koncernen. Vissa av Dodges sportmodeller har dock alltid varit Dodge och enbart Dodge. Exempel på dessa modeller är Dodge Viper, Dodge Charger och Dodge Challenger.

Under 80- och 90-talet hade Dodge svårt att uppfylla det amerikanska folkets efterfrågan på bilmodeller och man valde därför att licenstillverka olika modeller från bl.a. Mitsubishi och Hyuandai. Några av de licenstillverkade bilarna som Dodge sålde under flera år är Mitsubishi Colt och Hyundai Atos.

Dodge idag

Då Dodge är en amerikansk billtillverkare som främst är inriktad på den amerikanska marknaden så har man hanterat försäljingen i Europa på lite olika sätt under årens gång. I början av 2000-talet så sålde Dodge inte särskilt många bilar i Europa. 2006 valde man därför att återintroducera märket i flera Europeiska länder. Detta blev dock ingen succé och man valde därför att lämna den Europeiska marknaden helt 2011. Man kan dock fortfarande köpa en del av Dodges modeller men då under namnet Fiat.

Även om Dodge själva inte säljer bilar i Europa så går det att få tag på en Dodge, många svenska bilhandlare importerar Dodge och vissa har till och med specialiserat sig på just detta märke.

Kända modeller

  • Dodge Viper (1992) – Den välkända supersportbilen som ofta kan ses i gul färg.
  • Dodge RAM (1981) – Den stora och starka pickupen som har blivit en favorit hos lantbrukare, jägare och äventyrare.