Jeep – Märket som namngav en biltyp

Historia

jeep-trucks-logo-emblemDet första många tänker på när dem hör ordet “Jeep” är på de små och tuffa gröna bilarna som användes flitigt under andra världskriget. Detta är en helt korrekt tanke då det är här jeepen har sitt ursprung – hos den amerikanska militären. Namnet “Jeep” är det inte någon som säkert vet var det kommer ifrån och det finns många teorier om namnets tillkomst. En populär teori bygger på att bilarnas signering var: GP (General Purpose), och att “GP” helt enkelt blev till “Jeep” på grund av talspråk och slarvigt uttal. Andra tror att “Jeep” var ett smeknamn som soldaterna gav bilen efter seriefiguren Eugene the Jeep (Karl-Alfred i Sverige) då bilen var så stark och tog sig fram överallt.

Efter att Willys-Overlands bil valts ut av det Amerikanska försvaret framför konkurrenterna från Ford och American Bantam så startade massproduktionen. Efter ett tag kunde inte Willys-Overland producera lika många bilar som det Amerikanska försvaret var i behov av så då beslutades det att Ford också skulle licenstillverka bilar åt försvaret.

Jeep idag

Ända sedan 1987 har Jeep varit ägt av den Amerikanska Chrysler-gruppen, 2007 såldes dock Chrysler som vid tillfället även ägde Dodge. Idag tillverkar inte Jeep fordon åt det Amerikanska försvaret längre, företaget som har det uppdraget är AM General som tillverkar “Humveen” eller HMMWV som den också kallas (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Istället för att tillverka militärfordon så tillverkar Jeep idag ett utbud av familjevänligare SUVar, både mindre och större.

Kända modeller

  • Willys Jeepen – Den första riktiga terrängbilen enligt många, karakteristiskt utseende som alla känner igen, unga som gamla. Den är väldigt känd och har figurerat i princip alla filmer om andra världskriget.
  • Jeep Grand Cherokee (1993) – Fyrhjulsdriven SUV som skulle ersätta föregångaren Jeep Cherokee, marknaden tyckte annorlunda och man fortsatte helt enkelt att sälja båda modellerna då efterfrågan fanns.