Lincoln – Bilar för presidenter

Historia

Lincoln-symbol1917 grundade Henry Leland och han son, Wilfred Leland, bil och motorföretaget Lincoln. Namnet Lincoln kommer från den amerikanska presidenten Abraham Lincoln, anledningen till att Henry valde namnet var för att han så Abraham som en hjälte och för att han var den första personen som han någonsin röstade på i ett presidentval.

Under första världskriget monterade företaget ihop flygplansmotorer med delar från bland annat Ford. Efter krigets slut så ställde man om tillverkningen från flygplansmotorer till lyxbilar. Försäljningen gick inte särskilt bra och Lincoln tvingades till konkurs efter endast 150 producerade bilar. Vid konkursen 1922 köpte Ford hela Lincoln företaget för ungefär 8 000 000 amerikanska dollar. Tack vare Fords köp kunde Lincoln fortsätta att tillverka lyxbilar. Produktionen skedde separat från Ford trots Fords ägarskap.

Efter att Ford hade tagit över märket gick försäljningen rakt uppåt och Lincoln blev snabbt en av de ledande amerikanska biltillverkarna tillsammans med märken som Cadillac, Peerless, Marmon och Packard.

1924 köpte det amerikanska polisdepartementet in flera specialutrustade bilar från Lincoln. Bilarna hade bromsar på alla fyra hjulen, något som ännu inte fanns hos modellerna på den civila marknaden, och en skottsäker vindruta. Exempel på andra funktioner exklusiva för poliskåren var: extra strålkastare, vapenställ och automatisk vindrutetorkare.

Lincoln idag

I början av 1900-talet så hade Lincoln hamnat efter sina konkurrenter från både USA, Europa och Japan. Anledningen till detta var att Lincolns utbud ansågs föråldrat. 1998 lanserade man flera nya och uppgraderade modeller. 2012 valde Ford att byta namn på Lincoln gruppen från “Lincoln division” till det ursprungliga “The Lincoln Motor Company”. Anledningen till namnbytet var för att man ville skilja mer på Lincolns och Fords olika modeller.

Kända modeller

  • Lincoln Town Car (1981) – En lyxig sedan som främst såldes i USA och Canada. Användes av George H. W. Bush under hans tid som president.